ŻYWNOŚĆ:
- Obecność Salmonella spp. (A).
- Obecność i identyfikacja Salmonella spp. (A).
- Ogólna liczba drobnoustrojów (A).
- Liczba Enterobacteriaceae (A).
- Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes (A).
- Oznaczanie liczby Listeria monocytogenes (A).
- Liczba Escherichia coli (B-glukuronidazo-dodatnich szczepów) (A).
- Wykrywanie obecności Campylobacter spp. (A).
- Liczba Campylobacter spp. (A).
- Liczba drożdży i pleśni.
- Oznaczanie liczby bakterii z grupy coli.
- Oznaczanie liczby mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej.
- Badanie organoleptyczne.
- Obecność i liczba gronkowców koagulazo-dodatnich.
- Oznaczanie liczby przypuszczalnych Bacillus.
- Liczba przypuszczalnych Pseudomonas spp.
- Inne – po uzgodnieniu z laboratorium.
PASZE:
- Obecność Salmonella spp. (A).
- Ogólna liczba drobnoustrojów (A).
- Oznaczanie liczby drożdży i pleśni (A).
- Obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących (A).
- Wykrywanie obecności laseczek z rodzaju Clostridium w 0,1g.
- Liczba Escherichia coli (B-glukuronidazo-dodatnich szczepów).
- Obecność kokcydiostatyków jonoforowych.
- Inne – po uzgodnieniu z laboratorium.
WYMAZY ŚRODOWISKOWE:
- Obecność Salmonella spp. (A).
- Obecność i identyfikacja Salmonella spp. (A).
- Ogólna liczba drobnoustrojów (A).
- Liczba Enterobacteriaceae (A).
- Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes (A).
- Oznaczanie liczby Listeria monocytogenes (A).
- Liczba drożdży i pleśni.
- Liczba Escherichia coli (B-glukuronidazo-dodatnich szczepów).
- Wykrywanie obecności Campylobacter spp.
- Liczba Campylobacter spp.
- Obecność i liczba gronkowców koagulazo-dodatnich.
- Badanie czystości powietrza – metoda sedymentacyjna.
- Inne – po uzgodnieniu z laboratorium.
(A) – metoda akredytowana