ŻYWNOŚĆ:
Badania mikrobiologiczne:
- Obecność Salmonella Typhimurium i Salmonella Enteritidiswg PN-EN ISO 6579-1:2017-04 + A1:2020-09 ISO TR 6579-3:2014 (A).
- Ogólna liczba drobnoustrojów wg PN-EN ISO 4833-1:2013-12+A1:2022-06 (A).
- Liczba Escherichia coli wg PN-ISO 16649-2:2004 (A).
- Liczba Enterobacteriaceae wg PN-EN ISO 21528-2:2017-08 (A).
- Obecność Listeria monocytogenes wg PN-EN ISO 11290-1:2017-07 (A).
- Liczba Listeria monocytogenes wg PN-EN ISO 11290-2:2017-07 (A).
- Obecność Campylobacter spp. wg PN-EN ISO 10272-1:2017-08 (A).
- Liczba Campylobacter spp. wg PN-EN ISO 10272-2:2017-10 (A).
- Liczba Pseudomonas spp. wg PN-EN ISO 13720:2010.
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich wg PN-EN ISO 6888-1:2022-03
- Badanie organoleptyczne wg PN-88/A-82062.
- Badanie obecności pozostałości substancji hamujących w mięsie wg PBM-04
Biologia molekularna / metoda PCR:
- Obecność DNA specyficznego dla Salmonella spp. wg PBPCR-02 (A)
Uwaga: Akredytacja dotyczy wyłącznie próbek mięsa i przetworów mięsnych. W sprawie badania innego rodzaju żywności (np. mleko, sery, ryby) prosimy o kontakt z pracownią pod nr tel. 510-018-494.
PASZE:
Badania mikrobiologiczne:
- Obecność Salmonella spp. wg PN-EN ISO 6579-1:2017-04 + A1:2020-09 (A).
- Ogólna liczba drobnoustrojów wg PN-EN ISO 4833-1:2013-12+A1:2022-06 (A).
- Liczba drożdży i pleśni wg PN-ISO 21527-2:2009 (A).
- Obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących wg PN-R-64791:1994 p. 3.3.4.1(A).
- Liczba Enterobacteriaceae wg PN-EN ISO 21528-2:2017-08 (A).
- Obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących + identyfikacja (MALDI TOF).
- C. perfringens (toksyny: theta, beta, epsilon) ELISA
- Test Naglera (test neutralizacji lecytynazy α-toksyny Clostridium perfringens)
- Obecność kokcydiostatyków jonoforowych wg IB-24 wyd. 2 z dn.
- Liczba Escherichia coli wg PN-ISO 16649-2:2004.
- Obecność Listeria monocytogenes wg PN-EN ISO 11290-1:2017-07.
- Inne – po uzgodnieniu z laboratorium.
GRYZAKI DLA ZWIERZĄT:
Badania mikrobiologiczne:
- Obecność Salmonella spp. wg PN-EN ISO 6579-1:2017-04 + A1:2020-09 (A).
- Liczba Enterobacteriaceae wg PN-EN ISO 21528-2:2017-08 (A).
WYMAZY SANITARNO-HIGIENICZNE:
Badania mikrobiologiczne:
- Obecność Salmonella Typhimurium i Salmonella wg PN-EN ISO 6579-1:2017-04 + A1:2020-09 ISO TR 6579-3:2014(A).
- Ogólna liczba drobnoustrojów wg PN-EN ISO 4833-1:2013-12+A1:2022-06 (A).
- Liczba Enterobacteriaceae wg PN-EN ISO 21528-2:2017-08 (A).
- Obecność Listeria monocytogenes wg PN-EN ISO 11290-1:2017-07(A).
- Obecność Campylobacter spp. wg PN-EN ISO 10272-1:2017-08.
- Badanie czystości powietrza – metoda sedymentacyjna.
- Liczba Escherichia coli wg PN-ISO 16649-2:2004.
- Inne – po uzgodnieniu z laboratorium.
(A) – metoda akredytowana