ŻYWNOŚĆ I PASZE

ŻYWNOŚĆ:

  1. Obecność Salmonella spp. (A).
  2. Obecność i identyfikacja Salmonella spp. (A).
  3. Ogólna liczba drobnoustrojów (A).
  4. Liczba Enterobacteriaceae (A).
  5. Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes (A).
  6. Oznaczanie liczby Listeria monocytogenes (A).
  7. Liczba Escherichia coli (B-glukuronidazo-dodatnich szczepów) (A).
  8. Wykrywanie obecności Campylobacter spp. (A).
  9. Liczba Campylobacter spp. (A).
  10. Liczba drożdży i pleśni.
  11. Oznaczanie liczby bakterii z grupy coli.
  12. Oznaczanie liczby mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej.
  13. Badanie organoleptyczne.
  14. Obecność i liczba gronkowców koagulazo-dodatnich.
  15. Oznaczanie liczby przypuszczalnych Bacillus.
  16. Liczba przypuszczalnych Pseudomonas spp.
  17. Inne – po uzgodnieniu z laboratorium.

PASZE:

  1. Obecność Salmonella spp. (A).
  2. Ogólna liczba drobnoustrojów (A).
  3. Oznaczanie liczby drożdży i pleśni (A).
  4. Obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących (A).
  5. Wykrywanie obecności laseczek z rodzaju Clostridium w 0,1g.
  6. Liczba Escherichia coli (B-glukuronidazo-dodatnich szczepów).
  7. Obecność kokcydiostatyków jonoforowych.
  8. Inne – po uzgodnieniu z laboratorium.

WYMAZY ŚRODOWISKOWE:

  1. Obecność Salmonella spp. (A).
  2. Obecność i identyfikacja Salmonella spp. (A).
  3. Ogólna liczba drobnoustrojów (A).
  4. Liczba Enterobacteriaceae (A).
  5. Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes (A).
  6. Oznaczanie liczby Listeria monocytogenes (A).
  7. Liczba drożdży i pleśni.
  8. Liczba Escherichia coli (B-glukuronidazo-dodatnich szczepów).
  9. Wykrywanie obecności Campylobacter spp.
  10. Liczba Campylobacter spp.
  11. Obecność i liczba gronkowców koagulazo-dodatnich.
  12. Badanie czystości powietrza – metoda sedymentacyjna.
  13. Inne – po uzgodnieniu z laboratorium.

(A) – metoda akredytowana

EFRR